RHİNOVİRÜS COVİD-19'U BASKILIYOR MU ?
Rhinovirüs, bilinen en eski soğuk algınlığı ve nezle virüslerindendir. Kış aylarında meydana gelen solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu rhinovirüs ve RSV virüslerine bağlıdır. Virüs türleri enfeksiyona neden olmak için birlikte hareket edebilir veya birbirleriyle yarışabilirler. Yapılan araştırmanın kilit noktası da aslında burası. Rhinovirüs ve corona virüs yarış halinde.
İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nde yapılan araştırmada soğuk algınlığına neden olan rhinovirüs ve corona virüs aynı hücreye veriliyor. Çalışma sonucunda rhinovirüs corona virüsün hücreye girmesini engelleyerek tek başına hücreyi enfekte ediyor. Peki rhinovirüsün sağladığı üstünlük kalıcı mı ?
RHİNOVİRÜS KORUMASI NE KADAR SÜRÜYOR ?
Etki soğuk algınlığı atlatıldıktan sonra bitiyor ve kişi tekrar corona virüse karşı savunmasız hale geliyor. Fakat araştırmacılar etki kısa süreli olsa da rhinovirüsler yaygın oldukları için Covid-19 ile mücadelede faydalı olabileceği görüşünde.
Sosyal mesafeli ve maskeli olarak geçirdiğimiz bir yıl içerisinde genel olarak bütün virüslerin yayılması yavaşladığı için bilim insanlarının bu alanda çalışma yapmaları da oldukça güçleşti. Glasgow'da çalışmayı yapan ekip bu sorunun çözümünü solunum yollarını kaplayan dokunun bir replikasını kullanarak buldu. Bu replika hem corona virüs hem de rhinovirüs ile eş zamanlı olarak enfekte edildi. Çalışma sonucun da rhinovirüs başarılı oldu. Corona virüsün 24 saat önce verildiği durumda bile rhinovirüs üstünlüğü korudu. Rhinovirüs şartlar ne olursa olsun corona virüsü baskılamayı başarıyor.
2009 yılında Avrupa'nın bazı bölgelerinde rhinovirüsün domuz gribi salgınını geciktirdiği yönünde yayınlanmış bir araştırmada mevcut. Eldeki veriler ve araştırma sonucu bilim çevrelerini heyecanlandırmış durumda. Yine de Covid-19' a karşı alınabilecek en iyi önlem maske ve mesafe.
Yorumlar
Yorum Gönder