ÇİNKO NEDİR, EKSİKLİĞİNDE NE YAPILMALIDIR, FAYDALARI NELERDİR ?


ÇİNKO NEDİR, EKSİKLİĞİNDE NE YAPILMALIDIR, FAYDALARI NELERDİR ?

Çinko,bilinenin aksine vitamin değildir, vücudumuz için gerekli minerallerdendir. Çinko vücudumuzda üretilemediği için dışardan almamız gerekir. Çinko vücudumuzdaki dengenin korunması için oldukça gereklidir. Bu dengenin büyük bir kısmı enzim sistemleri tarafından idare edilir ve vücudumuzdaki enzimlerin yaklaşık 200 tanesinin iş görebilmesi için çinko gereklidir. 

Ayrıca çinko; 
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cilt, saç ve tırnak sağlını destekler.
- Kemiklerdeki mineral yoğunluğunu arttırır.
- Antioksidan sistemler için gereklidir.
- Göz sağlığını destekler.

Çinko gıdalar aracılığıyla alına bildiği gibi tablet, kapsül gibi standardize formlarda da alınabilir. Gelin neymiş bu çinko daha ayrıntılı inceleyelim...

ÇİNKO EKSİKLİĞİ

Çinko esansiyel bir mineral olduğu için dışardan besin ya da takviye yoluyla alınması gerekir. Çinko eksikliği vejetaryenlerde, yüksek oranda tahıl tüketenlerde (çinkoyu bağlayarak kandaki oranını düşürürler), yüksek alkol kullananlarda, inflamatuar bağırsak hastalığına (İBS) sahip bireylerde görülebilir.

Çinko eksikliği durumunda şiddetli diyare (ishal), düşük bağışıklık, geç yara iyileşmeleri, iştahsızlık ve göz problemleri gibi pek çok olumsuz durum ortaya çıkabilir. Ayrıca çinko eksikliği bulunan çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği görülebilir.

Çinko eksikliğini ortadan kaldırmak için çinko bakımından zengin gıdalar tüketilebilir ve çinko gıda takviyeleri kullanılabilir. Peki nedir bu çinkoca zengin gıdalar ve gıda takviyeleri...



ÇİNKOCA ZENGİN BESİNLER VE GIDA TAKVİYELERİ 

Çinko içeren temel besinlerin başında kabuklu deniz ürünleri, balıklar ve et geliyor. Bitkisel çinko kaynağı deyince ise akla ilk gelenler fındık ve baklagillerdir. Listeye eklenebilecek diğer çinko içeren gıdalardan bazıları; hindi eti, kuzu eti, kabak çekirdeği, yer fıstığı, ıspanak, mantar, yumurta, bezelye vb.

Çinko gıda takviyelerine geldiğimizde ise bu preparatların belli aralıklarla kullanımı uygun görülmüştür. Bir yetişkinin günlük tolere edebildiği maksimum çinko miktarı 40 mg olarak kabul edilir. Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu limitlere göre günlük çinko alımı 10-15 mg arasındadır.

Gıda takviyelerinde kullanılan çinko minerali çinko asetat, çinko sitrat, çinko sülfat, çinko glukonat gibi farklı formlarda olabilir. Doktor danışmanlığında kullanılması gereken çinko gıda takviyeleri belli periyotlar ile kullanılır. Genel kullanımda 4-5 aylık kürler halinde uygulanır. Saç dökülmesi, tırnak kırılması, bağışıklıkta zayıflama gibi durumlarda kullanılan takviyeler belirtiler ortadan kalktığında bırakılır. Sonrasında ise belli aralıklar ile kandaki çinko miktarı ölçtürülerek takviyeye tekrar başlanıp başlanmaması gerektiği hekim tarafından belirlenir.

**Yukarıda belirtmiş olduğum bilgiler hekim tavsiyesi yerine geçmez. Eğer çinko eksikliğiniz olduğunu düşünüyor iseniz mutlaka bir hekime danışınız.**

Eczacınız, en yakın sağlık danışmanınızdır... 

Yorumlar

  1. Ne hoş bir blog olmuş böyle. Umarım bol tıklanmalı, bol okunmalı bir blog olur. Twitter'dan geldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim 😊

      Sil

Yorum Gönder

Popular Posts