MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERİN CİLT SAĞLIĞINA ETKİLERİ


Mevsim değiştikçe sıcaklık, nem ve diğer iklim faktörlerinde meydana gelen değişiklikler cilt sağlığını ve görünümünü olumsuz etkileyebilir. İnsan cildi mevsimsel değişikliklere tepki verebilir. Özellikle kışa geçiş zamanında cildin kuru ve pullu bir görünüme sahip olduğu bilinmektedir. Soğuk hava, kapalı mekanlar, kuru ve sıcak hava, düşük nem ve kuvvetli kış rüzgarı cildi etkiler. Bu mevsimsel faktörler cilt sağlığını etkileyebilir.

Kışın duş alırken sıcak su kullanılmalıdır. Yüzünüzü veya diğer bölgelerinizi yıkarken doğal olarak cildinizden nemlendirici yağlar uzaklaşır. Bu nedenle bu yağların yıkandıktan sonra yenilenmesi, cildin nem tutma özelliğini sürdürmesi açısından önemli bir konudur.

Yıkandıktan sonra nemlendirmenin yanı sıra geceleri daha yoğun kıvamlı nemlendirici kremler kullanmak gece boyu ciltten bu kremlerin emilmesinin etkili bir yoludur. Kışın banyo yaparken, suyu yüksek sıcaklıklarda tutmak genellikle en iyisidir. Ancak sıcak su aynı zamanda ciltteki doğal yağların atılmasına da neden olur ve cilt sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle cildin daha sağlıklı görünmesi için kışın ılık su ile banyo yapılması tavsiye edilir.





Bulaşık yıkarken eldiven giyin

Soğuk kış aylarında dışarı çıkarken eldiven giymek, cilt sağlığını çevresel faktörlerden korumanın önemli bir yoludur. Bulaşıkları yıkarken sıcak suyla temastan kaçınmak için silikon eldiven kullanmak cilt sağlığınız için iyi olacaktır.


Cildiniz yağlıysa sabah ve akşam cildinizi temizleyin.

Yağlı veya kuru cilt, yaygın bir dermatolojik şikayettir. Yağlı cilt üretimi, esas olarak ciltteki yağ bezlerinden aşırı sebum salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Sebum, cildin korunmasında ve nemlenmesinde, saçın parlak ve sağlıklı görünmesinde etkilidir. Bu maddenin aşırı üretimi yağlı cilde ve tıkanmış gözeneklerden kaynaklanan akne gibi diğer dermatolojik sorunlara neden olabilir. Yağlı cilde sahip kişilerin gündüz ve gece yüz temizliği yapması önerilir. Yüz temizleme mendilleri, gün boyunca yağlı cilt görünümünü etkili bir şekilde kontrol edebilir. Temizledikten sonra salisilik asit, glikolik asit veya laktik asit içeren tonikler kullanılması tavsiye edilir.


Rutin uygulama sivilce probleminizi kontrol edebilir.

Genetik faktörler veya hormonal değişiklikler nedeniyle cilt yağlı ise akne oluşumunun kontrol edilmesi daha zordur. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenme, doğru cilt bakımı uygulamaları sayesinde daha sağlıklı bir cilt görünümü elde edilebilir. Yağlı ciltler için temizlik, tonik, nemlendirici ve diğer cilt bakımı uygulamaları günlük olarak yapılmalıdır. Düzenli uygulama ve doğru kişisel ürünler sayesinde yağlı cilt ve sivilce sorunları kontrol altına alınabilir.


Kurak iklim ve katı sabun cildin kurumasına neden olabilir

Kserozis adı verilen kuru cilt, yağlı cilt gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Yükselen sıcaklık, aşırı sıcak suyla banyo, kurak iklim ve katı sabun kuru cilde neden olabilecek faktörlerdir. Havadaki nem azaldıkça, özellikle sonbahar ve kış mevsim geçişlerinde cilt kuruma eğilimindedir.

Nemlendirici yağlar ve ürünler sayesinde ciltte daha pürüzsüz bir yüzey elde edilebilir. Günlük yaşamda nemlendirme ekipmanının kullanılması, ev ısıtma sisteminin neden olduğu kuru cildi etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir.

Kuru cilt şikayeti için günlük sıvı tüketimini arttırmanın, banyo yaparken yumuşak havlu ve nemlendirici sabun kullanmanın etkili olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda banyodan sonra cildi nemlendirmek için kullanılan ürünlerin cilt yapınıza uygun olması gerekir.

Yorumlar

Popular Posts