BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 6 BESİN






BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN GIDALAR

Güçlü bir bağışıklık bizleri salgın hastalık, grip, soğuk algınlığı gibi pek çok hastalığa karşı daha dayanıklı kılar. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme bağışıklık sistemimizi güçlendiren en temel adımdır. Bu yazımda sizlere güçlü bir  bağışıklık sistemine sahip olmak için neler tüketebileceğinizi anlatacağım.

Vücudumuz virüs, bakteri, enfeksiyon ve diğer dış etmenlere karşı kendini savunabileceği birçok mekanizmaya sahiptir. İmmün sistem yani bağışıklık sistemimiz de en önemli mekanizmalardan birisidir. İmmün sistem, vücuda giren veya temasta bulunan her yabancı maddeyi tarar ve zararlı olan etmenleri ortadan kaldırır.

Sağlıklı bir hayat biçimi ve doğru yemek alışkanlığı edinerek bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcı olabiliriz. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tercih ederek, sağlıklı ve kuvvetli bir immün sisteme sahip olmak hiç de zor değil. İşte, günlük yemek alışkanlıklarınıza eklediğinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacak 6 besin:



1.TURUNÇGİLLER

C vitamini bakımından zengin turunçgiller; soğuk algınlığı, nezle, grip ve pek çok mevsimsel hastalığın tedavisinde yardımcı rol oynuyor. C vitamini içeren besinler, vücut direncini yükseltiyor ve hastalıklara karşı direnç kazanmamızı sağlıyor. 
C vitaminini bakımından zengin turunçgiller : Greyfurt, portakal, mandalina, limon türleri (misket vb.) 
C vitaminini vücut tarafından depolanmaz. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarımıza eklemeli ve düzenli tüketmeliyiz.

2.BROKOLİ

Brokoli; A, C ve E vitamini içerir. Aynı zamanda brokoli lif ve antioksidan bakımından zengindir. Brokoliyi tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, pişirme sırasında bu vitaminlerin kaybını en aza indirmektir. Bu nedenle brokolinin az pişirilmesi ya da buharda haşlanması önerilir.



3.ISPANAK

Ispanak; vitamin, antioksidan ve beta karoten deposudur. Tıpkı brokoli gibi ıspanak da vitamin kaybının olmaması için az pişirilmeli veya çiğ olarak tüketilmelidir.



4.SARIMSAK

Yemeğe lezzet katması ve bağışıklık sistemine katkısından dolayı mutfağımızda sıklıkla kullanılır. İçerisinde bulunan alisin maddesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. 



5.KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ

Kabuklu deniz ürünleri, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren minerallerden olan çinkoyu içerir. Kabuklu deniz ürünlerinin düzenli tüketimi vücudumuzun  ihtiyacı olan çinkonun alımı bakımından oldukça önemlidir.
Çinkonun yoğun olarak bulunduğu kabuklu deniz ürünleri : Istakoz, istiridye, yengeç ve midyedir.



6.ZENCEFİL

Zencefil, uzun yıllardır bilinen ve kullanılan faydalı bitkilerden biridir. Özellikle toz baharat olarak veya küçük parçalara ayrılarak tüketilir. Öksürük, soğuk algınlığı ve gripte doktor tedavisine ek olarak kullanılabilir. Boğaz ağrısı durumunda çay olarak içilirse boğaz ağrısının rahatlamasına yardımcı olabilir. 

Eczacınız, en yakın sağlık danışmanınızdır...

Yorumlar

  1. Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığın icin teşekkür ederim. Diger sitelerde bu denli derli toplu bulamamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yazdıklarımdan faydalanmanız çok mutlu etti beni 🤗

      Sil

Yorum Gönder

Popular Posts